Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul instanței supreme (www.scj.ro), de dată relativ recentă, adică la data de 14.01.2019, Înalta Curte de Casație şi Justiţie (ÎCCJ) a luat o decizie privind un recurs în interesul legii în materie penală, decizie pe care o considerăm de interes pentru cititorii noștri.
Astfel, prin Decizia nr. 1 din 14.01.2019 în dosarul nr. 2691/1/2018– Completul competent să judece recursul în interesul legii a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiţie și, în consecință a stabilit că:
„Fapta unei persoane audiată ca martor, de a face afirmații mincinoase sau de a nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, întrunește numai elementele de tipicitate ale infracțiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin. (1) din Codul penal”.
Recursul în interesul legii mai sus menționat s-a impus a fi formulat având în vedere că problema de drept ce a format obiectul recursului respectiv fusese soluționată diferit de către instanțele judecătorești, constatându-se existența mai multor orientări jurisprudențiale divergente.
De menționat că, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziilor Înaltei Curți de Casație şi Justiţie în Monitorul Oficial al României, Partea I.
După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei mai sus menționată, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Care este conținutul textului legal menționat de instanța supremă în Decizia nr. 1 din 14.01.2019?
Art. 273 alin. (1) din Codul penal: Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ce trebuie să înțeleagă cititorul din decizia instanței supreme mai sus amintită?
Dacă o persoană este audiată ca martor, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, și acesta, în loc de a spune adevărul, face afirmații mincinoase sau nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, această faptă reprezintă infracțiunea de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin. (1) din Codul penal și care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ai nevoie de Codul penal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!