Guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008  pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. 

Ce este sistemul de certificate verzi ? 

Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piaţă care va încuraja investiţiile în sursele regenerabile de energie în România. Astfel, ţara noastră va trebui să atingă până în anul 2020 ţintele privind energia regenerabilă, fără a distorsiona piaţa.

Ce presupune actul normativ aprobat de Guvern ? 

Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care sunt vândute mai apoi către furnizorii consumatori finali de energie electrică din România. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere anual un număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată. Tranzacţionarea certificatelor verzi se face pe o piaţă distinctă de piaţa de energie electrică. Preţul minim şi cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege între 27 şi 55 de euro.

Potrivit estimărilor ANRE, impactul noilor reglementări asupra facturii consumatorilor casnici va fi de 2,5%: în momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jur a 50 de lei; deci, majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic.

Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonanţe de urgenţă este că în următorii ani se estimează investiţii directe de 4-5 miliarde euro în energia regenerabilă din România. 

Sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here