Printr-un proiect de lege înregistrat ieri la Senat se propune interzicerea tuturor formelor de hărţuire care nu intră în sfera legii penale sau a relaţiilor de muncă şi amendarea acestora. Mai exact, sunt interzise comportamentele de hărţuire, hărţuire sexuală sau psihologică, atât în public, cât şi în privat, sancţionarea contravenţioanlă neînlăturând eventualul caracter penal al faptelor.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi introduce reglementarea potrivit căreia este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat iar săvârşirea unor astfel de acte constituie circumstanţă agravantă.

Dacă faptele nu constituie infracţiune, acestea vor fi constatate şi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei de către ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii subliniază faptul că un exemplu concret şi foarte răspândit în România îl constituie hărţuirea stradală (hărţuirea din spaţii publice) care afectează un număr ridicat de fete şi femei:

  • opt din zece femei nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea;
  • patru din zece femei nu se simt în siguranţă pe stradă în timpul zilei;
  • şapte din zecei femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

“Un alt exemplu de carenţă legislativă reprezintă legislaţia în vigoare cu privire la hărţuirea sexuală. Hărţuirea sexuală e reglementată nu o data, ci de două ori în Codul penal, dar definirile sunt foarte restrictive şi aplicabile doar în cadrul relaţiilor de muncă. Asta în ciuda directivelor europene care definesc foarte larg acelaşi concept. […] Cu toate aceste reglementări şi în ciuda lipsei aproape totale de statistici privind hărţuirea sexuală, campanii pe reţelele sociale precum campania #metoo ne arată cât de răspândită este problema în România.”, se mai precizează în expunerea de motive semnată de 53 de parlamentari.

Reglementările actuale din Codul penal privind hărţuirea

În acest moment, există două forme de hărţuire incriminate în Codul penal, după cum urmează:

Hărţuire, în sensul de urmărire (art. 208) – urmărirea în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuinței, locului de muncă sau altor locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere (închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă). Constituie hărţuire şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane (închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă).

Hărţuire sexuală (art. 223) – pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare (închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă).

Ai nevoie de Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Unde da apelez sa cer ajutor in legătura cu fostul iubit(american) momentan el a rămas in România (ca e viața ieftină) dar eu m-am întors in Anglia.. el e bolnav psihic… a inventat tot felul de minciuni ca sa fie cu mine, inclusiv va are cancer la creier și datorită mie a făcut el tratament… și după operație ca tratamentul nu mai mergea… toate astea doar minciuni, a jucat teatru perfect… dar am aflat mult mai multe după ce a ajuns la mine acasă… de la sora lui care a crezut ca nu sunt reala și ca vreau doar sa ii mănânc banii… dar când a ajuns la mine si membrii familiei lui au văzut ca sunt reala au început a ma contacta…a început a se juca dea sinucisu de vreo 3 ori doar ca sa ma controleze sa sa îl las… nu după mult timp ne-am despărțit… și într-una a început a imi scrie câte și mai câte amenințări.. ca imi postează viața privată peste tot, ca sunt doar o materialista… astea toate doar iluzii in creier la el… eventual a făcut un cont fals de fb… adăugând videoclipuri private care au fost trimise doar între noi… poze și câte și mai câte minciuni… am contactat ambasada din Anglia.. dar într-una imi spune sa contactez ambasada din România.. i-am contactat dar nimeni nu mi-a rasp de nici un fel! Unde sa apelez sa fie pedepsit, oprit sau dus înapoi in USA! Cine și unde ma poate ajuta??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here