Ministrul de Finanțe a anunțat schimbări în domeniul asistaților social și al șomajului, dar nu a detaliat ce proiecte legislative are în vedere Guvernul. Conform declarațiilor ministrului, “România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii”, iar politica faţă de asistaţii social „va fi schimbată, chiar dacă va părea, poate, mai dură”, a mai spus Eugen Orlando Teodorovici.

Oficialul Guvernului a adăugat că, deși proiectele privind aceste domenii vor nemulțumi unii cetățeni, legislația actuală “nu este corectă față de cei care lucrează și își țin familiile cu un efort substanțial”.

Conform unui raport prezentat de Banca Națională la sfârșitul anului trecut, aproximativ 4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu. Totodată, arată aceleași date, doar 10% din populaţia inactivă ar fi disponibilă să muncească, dar nu caută o slujbă. Mai mult, în ultimii 6 ani, fluxul celor care intră sau reintră în activitate, din rândul populației inactive, este aproape nul.

În ultimul an, la Parlament au fost inițiate mai multe proiecte legislative care prevăd modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Una dintre inițiative prevede ca asistații social care refuză un loc de muncă sau efectuarea de ore în folosul comunității, la solicitarea primarului din localitate, să își piardă dreptul a primi venitul minim garantat.

Un alt proiect legislativ prevede ca beneficiarii de ajutor social să poată presta orele de muncă în folosul comunităţii şi la societăţi comerciale private, nu doar la instituţii şi servicii publice de interes local, aşa cum este în prezent.

Un al treilea act normativ modificat, despre care Legestart a scris aici, prevede ca venitul minim garantat să poată fi cumulat din munca sezonieră și ajutorul social, astfel încât niciuna dintre aceste variante să nu o excludă pe cealaltă. În prezent, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca persoanele care beneficiază de ajutor social să nu poată cumula nici un alt gen de venit, plata ajutorului fiind suspendată în momentul în care se obțin venituri din alte părți.

Niciunul dintre aceste proiecte nu a fost adoptat definitiv.

Și ministrul muncii a anunțat, în urmă cu câteva luni, că noua lege a pensiilor va include categoria de asistat social, pentru persoanele care nu au îndeplinit stagiul de cotizare minim, de 10 ani:

„În primul rând vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulţi care au cotizat 15-20 de ani şi care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social şi vor fi într-o legislaţie proprie.”, a mai explicat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ai nevoie de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here