Executivul a inițiat un proiect legislativ de modificare a Ordonanței nr. 36/2006 astfel încât toate autoritățile de pe lanțul furnizării agentului termic să folosească anumite conturi Escrow, conturi neutre pe care nu se pot pune popriri. Contul Escrow este ca un depozit constituit colateral, în lei sau în valută, care păstrează sumele de bani in-rate până la încheierea unui contract între două sau mai multe părți.

Practic, contul dovedește garanția că la banii respectivi nu se umblă pentru alte plăți, între părțile din lanțul comercial menționat, care sunt: autoritățile locale, furnizori de gaze naturale, producători de energie termică, furnizori de combustibili și alții.

Guvernul susține dezbaterea de urgență a modificărilor, deoarece sezonul rece a început și sumele rămân blocate în continuare pe lanțul autorităților, din cauza problemelor financiare diferite pe care le au unele dintre acestea:

“Prin proiectul de ordonanță se propune asigurarea continuității funcționării serviciului de alimenare centralizată cu energie termică a populației în sezonul rece 2016-2017, prin reglementarea unei soluții juridice în sensul asigurării constituirii stocului de combustibil sau plăților în avans a consumului de gaze naturale”, se mai argumentează în expunerea de motive.

Practic, autoritățile locale au probleme în reațiile cu operatorii economici din serviciul public de alimentare cu energie, și de aceea se impune o schimbare în ceea ce privește sumele alocate cheltuielilor bugetare ale acestor autorități: “Totodată, contul de tip Escrow nu poate fi supus măsurii popririi, în cadrul procedurilor de executare silită,  reorganizare judiciară, insolvență sau faliment, potrivit legii, în cazul furnizorilor și producătorilor de energie termică pe operioadă de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Art. 51

„(1) Sumele acordate furnizorilor de energie termică, prevăzute la art. 3 alin. (4) sunt virate de autoritățile administrației publice locale în termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, în conturi de tip ESCROW, deschise la bănci de furnizorii de energie termică.”

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului are avizul Consiliului Legislativ și așteaptă avizele comisiilor de specialitate: Comisia de buget, comisia Economică, Comisia pentru energie și Comisia pentru administrație publică. Apoi, proiectul va intra în dezbaterea de urgență a Senatului, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here