Guvernul vrea să schimbe legea privind donaţiile pentru bunurile culturale de patrimoniu, astfel încât să se poată primi sume de bani de la agenţi economici şi prin intermediul unor firme specializate.

Este vorba, în primul rând, de strângerea de fonduri pentru “Cuminţenia Pământului” – opera lui Constantin Brâncuşi pentru care Guvernul vrea să strângă 6 milioane de euro până la toamnă, dar reprezentanţii Executivului spun că legea trebuie modificată pe viitor, pentru a se putea achiziţiona şi alte opere de patrimoniu.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2016 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural argumentează că noile prevederi vor permite parteneriate cu ONG-uri, colectă online sau prin SMS, teledon, dar şi contracte de colaborare cu persoane juridice din domeniul privat.

Firmele care vor dori să încheie contracte cu Ministerul Culturii pentru astfel de donaţii, vor trebui să îndeplinească anumite condiţii pentru aceste parteneriate.

Art. 3

Alineatul (6). Persoanele juridice prevăzute la alin. (5) vor fi selectate în condiţii transparente şi nediscriminatorii, având la bază capacitatea administrativă a acestora de a sprijini colectarea fondurilor şi/sau experienţa în colectarea fondurilor vor fi stabilite prin ordin al ministrului Culturii, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”

Proiectul de lege a fost înregistrat în procedură de urgenţă în dezbatere publică la Senat, termenul de adoptare tacită fiind de 30 de zile, calculate de la data de 30 mai 2016.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here