Guvernul modifică și completează Codul rutier, prin ordonanță de urgență pusă în dezbatere pentru adoptare în ședința din 12 august.

Principala schimbare este legată de telefonul mobil, care este interzis, în actul normativ în vigoare, să fie folosit sau ținut în mână “în timpul mersului”, urmând ca pe viitor să nu mai poată fi folosit “în orice mod”, nici chiar cu dispozitive tip ”mâini libere”/ hands free:

Alineatul (3) al articolului 36 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Se reglementează, de asemenea, sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, pentru săvârșirea contravenției „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod,în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Codul rutier în vigoare prevede sancțiuni mai blânde pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului – clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

Proiectul mai prevede următoarele modificări:

– Stabilirea unor sancțiuni contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere, printre care cea pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenției susmenționate, cu noua sancțiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare

– stabilirea unui mecanism mai aspru de sancționare, raportat la pericolul social al faptei, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

– crearea posibilității de a susține verificarea cunoașterii regulilor de circulație (în cazul suspendării exercitării dreptului de a conduce) și la serviciul poliției rutiere pe a cărui rază de competență teritorială a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces verbal contravențiile;

– reglementarea posibilității efectuării verificării regulilor de circulație într-una dintre limbile în care se poate susține, în România, examinarea la proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere [propunerea are în vedere corelarea cu prevederile art. 24 alin. (3) și (4) și art. 83 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002]

– reglementarea în concret, la art. 106, a subiectului verificării cunoașterii regulilor de circulație și implicit, subiectul cererii de reducere, respectiv titularul permisului de conducere român sau străin;

– corelarea normelor referitoare la condițiile și termenele în care se efectuează testarea pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, prin modificarea art. 106 cu noile termene și situații.

Proiectul prevede faptul că modificările și completările privind regimul contravențional propuse intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care poliția rutieră din cadrul Poliției Române desfășoară activități de informare a participanților la trafic.

Potrivit datelor din nota de fundamentare, între 1 ianuarie 2016 și 1 noiembrie 2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, unele dintre acestea fiind soldate și cu accidente grave.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here