Guvernul României a aprobat legea prin care România va adera la Convenția nr.190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la Geneva la 21 iunie 2019.
Această măsură vine în sprijinul angajaților, oferindu-le o protecție mai riguroasă împotriva oricărei forme de violență și hărțuire la locul de muncă. Astfel, se redefinește conceptul de „hărțuire și violență”, incluzând, printre altele:
- abuzul fizic și verbal;
- hărțuirea și mobbingul;
- hărțuirea sexuală;
- amenințările;
- urmărirea/monitorizarea neautorizată.
Cadrul legal extins acoperă un spectru larg de locuri și situații care sunt legate de sfera profesională. Astfel, sunt considerare acte de hărțuire și cele care sunt produse în delegații, team buildinguri, spații publice sau private, asociate activității de muncă.
O noutate este aceea că inclusiv comunicările online sunt circumscrise locului de muncă și pot face obiectul actelor de hărțuire.
Este de menționat și faptul că aceste măsuri de protecție nu se limitează doar la angajați, ci se extind și către persoanele aflate în perioada de formare profesională. Această categorie include stagiari, ucenici, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și cei cărora le-a încetat contractul de muncă, voluntari sau candidați pentru o poziție profesională. De asemenea, sunt incluse și persoanele care exercită funcții de autoritate sau au responsabilități de angajator.
Convenția Organizației Internaționale a Muncii îmbunătățește cadrul legal actual în ceea ce privește:
- securitatea și sănătatea în muncă;
- asigurarea inspecției și investigarea cazurilor de violență și hărțuire;
- justiția (urmărire penală, asistență juridică);
- problematica de gen și discriminare;
- sănătatea publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale și consiliere psihologică);
protecția socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piața muncii a victimelor etc.).