În cadrul şedinţei de ieri a Executivului, au fost adoptate o serie de modificări şi completări la normele privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate și la procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță.

Prin hotărârea de guvern adoptată, au fost actualizate normele metodologice prevăzute de HG nr. 15/2016, fiind clarificate condițiile de aplicare a Programului „Fiecare Copil în Grădiniță” și inserate o serie de măsuri de simplificare a procedurilor administrative aferente.

În ceea ce privește condițiile de aplicare, actul normativ prevede extinderea perioadei de acordare a stimulentului educațional, incluzând perioada vacanțelor intra și inter semestriale și a zilelor libere legale, precum și intervalul “Săptămânii altfel”.

Potrivit Guvernului, în scopul clarificării unor aspecte reglementate insuficient până acum, hotărârea executivului conține și alte modificări, principalele fiind:

  • acordarea dreptului la stimulent educațional sub forma tichetelor sociale de grădiniță se va realiza prin emiterea unei dispoziții scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept;
  • cererea de solicitare a stimulentului va putea fi depusă oricând, pe tot parcursul anului școlar;
  • cheltuielile cu tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniță vor fi asigurate din bugetul local;
  • verificarea prezenței se va realiza inopinat de către conducătorul unității de învățământ și asistentul social sau de personalul desemnat din cadrul primăriei, tot o dată pe lună;
  • în cazul absențelor determinate de situații excepționale, cadrul didactic va analiza situația și va face propuneri justificate conducătorului unității de învățământ privind aprobarea acestora, pe care conducătorul le va comunica, ulterior, primarului
  • completarea procedurii aplicabile în cazul soților despărțiți în fapt sau în cazul în care solicitanții au reședința în altă localitate decât cea în care locuiesc efectiv, beneficiind de aceleași drepturi îndeplinirea anumitor condiții.

Pentru simplificarea procedurilor administrative, documentele necesare înscrierii în program nu vor mai fi prezentate în copie autentificată, ci în copie simplă. Mai mult, este eliminată etapa de suspendare a dreptului la stimulent, acesta fiind acordat sau retras, după caz.

Ai nevoie de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here