Elevii de liceu cu venituri modeste în familie vor primi, de anul acesta, mai mulți bani la bursa aprobată de Guvern prin intermediul Programului național de protecție social “Bani de liceu”. Executivul a adoptat, în ședința din data de 5 septembrie, proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 2 din HG nr. 1488/2004 privind aprobarea criteriilor și a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă acestor elevi.

Începând cu noul an școlar, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar, față de 180 lei/lunar cât primea până în prezent. Conform datelor centralizate la nivelul anului școlar 2017 – 2018, 33.057 de copii au beneficiat de aceste burse.

De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 lei la 500 lei, pe membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situația economică actuală – salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar. Astfel, vor putea depune cereri pentru burse elevii ale căror familii au venituri medii de 500 lei pentru fiecare membru, plafonul fiind, până acum, de doar 150 de lei.

Prin indexarea cuantumului plafonului de accesare a programului la valoarea de 500 de lei inclusiv, venit brut maxim per membru de familie, Ministerul Educației estimează că numărul potențialilor beneficiari va putea crește semnificativ. În anul școlar, peste 33.057 de elevi au beneficiat de acest program.

Guvernul vrea să recupereze aceşti bani de la Uniunea Europeană şi va face o cerere de rambursare în cadrul Programului operaţional “Capital Uman”: “Ministerul Educației Naționale va accesa fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman pentru susținerea și continuarea programului „Bani de liceu”, fonduri ce vor acoperi și cheltuielile realizate de statul român pentru perioada anilor școlari 2015-2018, în vederea acordării acestui sprijin financiar”, se mai arată în comunicatul postat pe pagina Ministerului Educației.

Ai nevoie de HG nr. 1488/2004 privind aprobarea criteriilor și a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială Bani de liceu? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna!Referitor la bursa acolara,150 lei pe luna ar insemna 1350 lei pe an.La noi s-au primit 450 lei pe an.Cum este acordata bursa scolara?Pe toata tara aceeasi bursa sau pe judet? Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here