Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre de guvern ce urmează a fi adoptată în următoarea ședință a Executivului, numărul muncitorilor străini ce pot fi admiși pe piața muncii din România, în 2019 – 20.000. Tot Guvernul a propus, în luna decembrie 2018, un contigent de 13.500 de lucrători, în condițiile în care pentru anul 2018 fusese admis un număr de 7.000 de muncitori.
Se admite astfel amploarea crizei forţei de muncă locale şi se propune, totodată, să se acopere o parte din acest deficit cu angajaţi din afara Uniunii Europene.
Articol unic – Pentru anul 2019 se stabileşte un contingent de 20.000 de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România.
Conform datelor oficiale, cel mai mare deficit de forţă de muncă este în construcţii şi în industria de turism, în contextual în care aproximativ 4 milioane de români apți de muncă au ales să emigreze în ultimii ani.
Importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern, astfel că la fiecare început de an, Executivul stabilește, prin hotărâre, un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră.
„Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societății românești, precum și în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine”, se mai argumentează în proiectul Guvernului.
Cei mai mulți muncitori străini veniți în România în ultimii ani sunt din China, Turcia, Filipine şi Vietnam, conform cifrelor Inspectoratului General pentru Imigrări. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatorii români în condiţiile Ordonanţei nr. 25 din 26 august 2014. Cererea pentru eliberarea avizului de angajare se depune de angajator la sediul Inspectoratului pentru Imigrări pe raza căruia are sediul social sau domiciliul. După obținerea avizului de angajare, firma va achita taxele pentru fiecare muncitor, apoi va trimite documentul persoanei din spaţiul extracomunitar, care va solicita misiunilor diplomatice ale României viză de lungă şedere pentru angajare – viza fiind valabilă 90 de zile. După intrarea în România şi încheierea contractului individual de muncă, lucrătorul extracomunitar poate solicita eliberarea permisului de şedere temporară în scop de muncă, denumit permis unic. Salariu unui muncitor extracomunitar în țara noastră nu poate fi mai mic decât câştigului salarial mediu brut pe economie.
Ai nevoie de OG nr. 25/2014? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!