26 Ianuarie, 2020

Guvernul majorează salariile bugetarilor, în contextul transferului contribuţiilor sociale la angajat

Pe fundalul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, reglementat prin OUG nr. 79/2017, Guvernul a hotărât să majoreze salariile bugetarilor astfel încât drepturile băneşti ale acestora să nu se diminueze de la 1 ianuarie 2018. Măsura este inclusă într-o ordonanţă de urgenţă adoptată ieri de Executiv, care aduce modificări la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea salarizării unitare).

Potrivit unui comunicat de presă oficial, începând cu 1 ianuarie 2018, se vor acorda următoarele majorări salariale:

  • 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017;
  • 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru celelalte categorii de personal.

Contribuţiile sociale în 2018

De la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale, acestea urmând a fi transferate către salariaţi. De reţinut faptul că, din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM):

  • CAS – 25% din salariul brut (pentru condiţii normale de muncă), datorată de angajat;
  • CASS – 10% din salariul brut, datorată de angajat;
  • CAM – 2,25% din salariul brut, datorată de angajator.

Astfel, contribuţiile sociale vor reprezenta, de anul viitor, un total de 37,25% din salariul brut, din care 35% revin în sarcina angajatului şi 2,25% în cea a angajatorului.

De reţinu faptul că a fost stabilită şi o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu