Pe fundalul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, reglementat prin OUG nr. 79/2017, Guvernul a hotărât să majoreze salariile bugetarilor astfel încât drepturile băneşti ale acestora să nu se diminueze de la 1 ianuarie 2018. Măsura este inclusă într-o ordonanţă de urgenţă adoptată ieri de Executiv, care aduce modificări la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea salarizării unitare).

Potrivit unui comunicat de presă oficial, începând cu 1 ianuarie 2018, se vor acorda următoarele majorări salariale:

  • 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017;
  • 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru celelalte categorii de personal.

Contribuţiile sociale în 2018

De la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale, acestea urmând a fi transferate către salariaţi. De reţinut faptul că, din actualele contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3 – CAS, CASS şi nou introdusa contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM):

  • CAS – 25% din salariul brut (pentru condiţii normale de muncă), datorată de angajat;
  • CASS – 10% din salariul brut, datorată de angajat;
  • CAM – 2,25% din salariul brut, datorată de angajator.

Astfel, contribuţiile sociale vor reprezenta, de anul viitor, un total de 37,25% din salariul brut, din care 35% revin în sarcina angajatului şi 2,25% în cea a angajatorului.

De reţinu faptul că a fost stabilită şi o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here