Acesta reprezintă un act normativ așteptat încă din anul 2011, când prin modificările aduse Codului Muncii se menționa la art. 31 alin(5) și (6):
„pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul. Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementează prin lege specială.”
Sursa foto: Lege5.ro
Proiectul de lege vizează adaptarea legislaţiei românești la cerințele UE în materie de stagii pentru absolvenți, pentru facilitarea tranziției stagiarului între etapa educației și cea a unui loc de muncă, prin asigurarea experienței practice, a cunoștințelor și competențelor care completează educația sa teoretică.
Elementele prin care se realizează această tranziție sunt:
- promovarea accesului tinerilor absolvenți de învățământ superior pe piața muncii către un loc de muncă decent și durabil, corespunzator studiilor absolvite, oferindu-le șansa de a învața direct de la profesioniști;
- condiții bune de muncă și de consolidare a formării profesionale;
- reglementarea condițiilor minime care caracterizează un stagiu ca fiind de calitate – definirea obiectivelor profesionale, durata rezonabilă, protecție socială și remunerație adecvată, drepturi și obligații ferme pentru toate părțile implicate prin încheierea de acorduri contractuale în care sunt implicate întreprinderile, dar și serviciile publice de ocupare.
Menționăm proiectul de lege după aprobarea în ședința Guvernului este transmis Parlamentului spre dezbatere, parcursul legislativ fiind abia la început.
Prevederile din Codul Muncii pot fi consultate pe Lege5.ro - noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.