Executivul a inițiat un proiect de lege pentru completarea art. 5 alin (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbre, prin care deținuții sunt scutiți de plata celor 5 lei, atunci când își fac act de identitate nou. În acest moment, scutirea de la plata taxei extrajudiciară de timbru se acordă unor categorii sociale defavorizate sau celor care își schimbă actul de identitate ca urmare a modificării numelui străzii sau localității.
Pentru includerea celor aflați în spatele gratiilor în rândul celor scutiți, Guvernul motivează că peste 5.000 dintre aceștia nu au banii necesari pentru acte de identitate noi, astfel că trebuie ajutați să intre în legalitate:
“Un număr semnificativ de persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberării actelor de identitate: cheltuieli de producere și eliberare, taxa extrajudiciară de timbre, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărților de identitate ș.a.”
Un alt motiv pentru care Guvernul vrea ca toți deținuții să fie în legalitate cu cărțile de identitate este acela că mulți dintre ei au drept de vot, dar au actele de identitate expirate. Astfel, în toamna anului trecut, din cei 28.312 deținuți din penitenciarele României, 8.752 nu aveau acte de identitate valabile, adică mai bine de o treime. Iar la ultimele alegeri, din iunie 2016, conform Administrației Naționale Penitenciarelor, din cele peste 28.000 de persoane aflate în spatele gratiilor, au fost identificate 1.766 de persoane cu drept de vot, și numai 1.397 dintre acestea au formulat cereri pentru exercitarea acestui drept.
Art. 5, alin. (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbre, după litera h) se introduce o nouă literă, h 1), cu următorul cuprins:
„h1) eliberarea actelor de identitate persoanelor reținute, arestate sau condamnate la pedeapsa închisorii ori la detențiune pe viață sau aflate în executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau de detenție care nu au asemenea acte sau a căror valabilitate este expirată și care nu dispun de mijloace financiare.”
Inițiativa legislativă, care a obținut și avizul Consiliului Legislativ, este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!