25 Ianuarie, 2020

Guvernul dublează numărul refugiaților relocați în România

România va primi, în perioada 2020-2021, 200 de refugiați de origine siriană, aflaţi provizoriu în Turcia, Iordania şi Liban. 

Numărul este dublu față de cel stabilit anul trecut, prin hotărâre de guvern, 109 de refugiați de origine siriană și de 10 ori mai mare ca acum 10 ani, când a fost aprobată prima decizie a executivului pe această temă, Hotărârea Guvernului nr. 1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România. 

Pe fondul creşterii fenomenului migraţiei, a presiunii cu care se confruntă statele membre ale UE, ca urmare a evenimentelor din Orientul Mijlociu, au fost discutate şi adoptate o serie de măsuri de întărire a solidarităţii şi de împărţire a responsabilităţilor statelor membre ale Uniunii Europene cu diverse ţări terţe care găzduiesc pe teritoriul lor persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională”, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de HG. 

Proiectul care modifică H.G. nr. 1596/2008 cu noile cifre de refugiați va fi adoptat în ședința de guvern din 24 aprilie. 

După alineatul (13) al articolului 31 din Hotărârea Guvernului nr. 1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 din 10 decembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (14), cu următorul cuprins:

(14 ) România acceptă în perioada 2020-2021 un număr de 200 refugiaţi în nevoie de relocare.

Guvernul mai arată, în nota de fundamentare a proiectului, că prin raportare la ţările din care urmează să fie relocați refugiaţii care fac obiectul propunerii de cotă (Turcia, Iordania și Liban), măsura relocării poate constitui un mijloc de prevenire sau de evitare a agravării situaţiei drepturilor omului şi poate contribui la prevenirea unor situaţii de aflux de persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională în România sau intrări ilegale pe teritoriul ţării noastre, oferind mecanisme legale de protecţie şi soluţii durabile prin relocare din ţările de prim azil şi integrare în societatea gazdă.

Ai nevoie de H.G. nr. 1596/2008? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu