În cadrul şedinţei de ieri a Executivului au fost adoptate o serie de măsuri pentru asigurarea corectitudinii alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, respectiv înregistrarea audio-video a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea secției de vot, precum şi utilizarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere.

Înregistrarea audio-video

Astfel, pentru „creșterea încrederii cetățenilor în corectitudinea operațiunilor de numărare a voturilor”, procedurile realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, vor fi înregistrate video și audio. Înregistrarea va fi făcută de către operatorul de calculator, cu ajutorul tabletelor aflate în dotarea secțiilor de votare (toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal).

Înregistrările video-audio vor putea fi folosite de organismele electorale, respectiv de către BEC, pentru soluționarea eventualelor sesizări și vor fi păstrate pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

Măsura înregistrării video-audio este armonizată în concordanță cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și cu legislația națională pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Plicuri speciale

A doua măsură va permite Ministerului Afacerilor Interne achiziționarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Pentru achiziționarea acestor plicuri sunt asigurate fonduri din bugetul MAI. Potrivit Guvernului, acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului.

Potrivit legislației în vigoare, după închiderea localului secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare și introduce ștampilele cu mențiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Sursa: Guvernul României

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here