În cadrul şedinţei de ieri a Executivului a fost adoptat un act normativ potrivit căruia abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral. Potrivit informării emise de Guvern, prin această măsura se urmăreşte reducerea abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri, în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi făcând naveta zilnic şi folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Decontare integrală

Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă s-a stabilit că operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanțe de până la 50 de kilometri.

Executivul a ţinut să menţioneze faptul că, începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat și nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. În multe cazuri, diferența de preț nedecontată este mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor.

De exemplu, distanța medie la nivel național pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Prețul mediu al unui abonament lunar pentru această distanță este de circa 150 lei, sumă din care, la ora actuală, elevului i se decontează 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiți lunar din bugetul familiei.

Notă informativă: România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii (19,1% din populația de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013. De asemenea, s-a avut în vedere și faptul că unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populația cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuiește în mediul rural, liceele și școlile profesionale sunt situate în general în zona urbană.

Tariful maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor

Un alt capitol inclus în actul normativ are în vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabilește că tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabilește și se actualizează prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului.

Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părților.

Reglementarea unui tarif maximal se face în condițiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeași distanță, prețurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decât prețurile minime. De exemplu, în prezent, pentru o distanță de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Buna ziua! Sunt mama unei fetite care face naveta. Nu stiu cine a hotarat sau cum s-a hotarat incepand din 2017 la liceul fetitei mele nu se mai deconteaza deloc abonamentul. Scuza fiind “aveti liceu in localitatea voastra” stati acolo! Poate se sesiseaza cineva si imi spune si mie daca se poate face ceva in privinta asta. Va multumesc!

  2. Daca s-a aprobat legea decontarii integrale , atunci de ce la liceul George Calinescu din Constanta nu mai deconteaza deloc transportul? Poate imi raspunde cineva cum sa pocesez in acest caz. Copilulu meu face naveta. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here