20 Ianuarie, 2020

Guvernul a adoptat majorarea accizelor pentru benzină şi motorină

În şedinţa de ieri a Executivului au fost adoptate o serie de modificări la Codul fiscal, printre acestea numărându-se majorarea accizelor la benzină şi motorină. Creşterea va avea loc gradual, în două etape – cu 0,16 lei/litru din 15 septembrie 2017 și cu încă 0,16 lei/litru de la 1 octombrie 2017. Guvernul a mai precizat că aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022.

Motivele majorării accizelor pentru carburanţi

Motivul de bază al acestei majorări constă în faptul că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația Uniunii Europene. În plus, potrivit comunicatului de presă emis ieri de Executiv, s-a constatat că deși diminuarea fiscalității efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea prețurilor de piață ale carburanților, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că prețurile fără taxe ale carburanților au înregistrat creșteri astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în prețul carburanților este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE.

În ceea ce privește colectarea, din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, față de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei.

Alte modificări aduse Codului fiscal

Pe lângă majorarea accizelor la carburanţi, ordonanţa adoptată miercuri clarifică și regulile prin care, la impozitare, veniturile din activități independente se încadrează ca fiind obținute din România sau din străinătate.

De asemenea, se introduce o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentând creanțe înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.

În ceea ce privește impozitul pe reprezentanță aplicat firmelor străine autorizate să funcționeze în România, actul normativ prevede exprimarea în lei a acestuia, menținând nivelul existent al impozitului  (valoarea de 18.000 lei reprezintă echivalentul a 4000 euro la cursul de schimb estimat prin prognoza economică a Comisiei Naționale de Prognoză, care a comunicat pentru perioada 2018-2020 un curs de schimb mediu lei/euro considerat constant, respectiv de 4,49 lei/euro).

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu