Guvernul a adoptat majorări salariale pentru angajații din învățământ și alte sectoare ale administrației publice. Aceste creșteri vor fi implementate în două etape în cursul anului 2024 și sunt parte a unei Ordonanțe de Urgență adoptate pentru ajustarea salariilor personalului bugetar.

Ordonanța de Urgență privind măsurile salariale pentru angajații din învățământ și alte domenii bugetare a fost adoptată recent de Guvern, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Propunerea constă într-o creștere medie a salariilor de 20% pentru aproximativ 350.000 de angajați, din sistemul de învățământ național. Această creștere va fi aplicată în două etape în cursul anului 2024, prima începând cu 1 ianuarie și a doua cu 1 iunie. Impactul bugetar estimat al acestei măsuri se ridică la aproximativ șase miliarde de lei, conform justificării proiectului.

Pentru debutanții cu studii superioare, creșterea brută medie totală va atinge 19,4%. Cei aflați în funcții de conducere vor beneficia de o creștere brută medie totală de peste 36%, în 2024.

Ministrul Educației a detaliat că personalul didactic va avea parte și de majorări adiționale la salariul de bază, inclusiv:

  • Un spor de 10% pentru stresul neuropsihic, aplicabil întregului personal de învățământ;
  • Un spor cuprins între 3-20% pentru profesorii din zonele rurale;
  • Un spor variind între 10-25% pentru experiența în practica pedagogică.

Noua ordonanță introduce o anexă suplimentară la Legea 153/2017 pentru personalul din învățământ și include prevederi specifice pentru personalul administrativ/nedidactic, personalul didactic auxiliar din biblioteci și angajații din instituțiile subordonate sau coordonate de Ministerul Educației.

Vezi aici Legea 153/2017

Vezi aici alte articole despre cadre didactice

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here