19 Februarie, 2018

Guvernul accelerează absorbţia fondurilor europene pentru POS Mediu

Guvernul a luat o măsură pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Mai exact, cheltuielile referitoare la proiectele majore finanţate de la bugetul de stat -care n-au fost aprobate încă de Comisia Europeană- vor fi considerate eligibile. Astfel, acestea pot fi autorizate/certificate şi apoi rambursate din program.

Procedura va fi pusă în aplicare numai după emiterea ordinului de aprobare a proiectului major.

În cazul în care, ulterior, Comisia Europeană respinge un proiect major, declaraţia de cheltuieli trebuie să fie rectificată în consecinţă. Până în prezent, AM POS Mediu nu a avut vreun proiect major refuzat de către CE. Adoptarea actului normativ va permite realizarea de venituri la bugetul de stat mai rapid decât în prezent, se arată în anunţul Guvernului.

Recent, o asemenea măsură a fost luată şi în privinţa proiectelor majore finanţate din POS Transporturi.

PRELUAREA CORECŢIILOR FINANCIARE

În şedinţa de miercuri a mai fost aprobată şi o Ordonanţă privind suportarea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare aplicate pentru proiecte finanţate din POS Mediu, conform Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Prin urmare, vor fi suportate de la bugetul de stat corecţiile financiare aplicate în următoarele cazuri:

• contractele de achiziţie publică a căror procedură de atribuire a fost iniţiată înainte de 10 iunie 2011;
• contractele de achiziţie publică a căror procedură de atribuire a fost iniţiată după 10 iunie 2011 (pentru care există înscrisă opinia “fără observaţii” de către UCVAP/CVAP);
• contractele de achiziţie publică a căror procedură de atribuire a fost iniţiată începând cu 1 octombrie 2011 (pentru care documentaţia de atribuire a fost evaluată şi aprobată de ANRMAP).

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu