Guvernul a prelungit, prin ordonanță de urgență, măsura şomajului tehnic pentru angajaţii și angajatorii care pot avea activitățile suspendate din cauza pandemiei COVID-19. Este vorba despre acordarea a 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial brut. Tot printr-o ordonanță de urgență a fost prelungită măsura acordării de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care se află în școala online.

  1.  PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 (PRIMĂ LECTURĂ)
  2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situații limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (PRIMĂ LECTURĂ) Prevederile proiectului sunt similare cu cele din OUG 147/2020 pe baza căruia părinții au putut cere libere plătite în anul școlar anterior.

În primul proiect măsura se aplică și în cazul angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar și pentru profesioniștii precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfășoare activități economice sau profesionale.

Sunt vizate și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe sau care încheie convenții individuale de muncă în baza Legii privind organizarea și funcționarea cooperației, precum și persoanele implicate în activități sportive – sportivi, antrenori, medici, asistenți, maseuri, kinetoterapeuți.

”Anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariați și 15.000 de profesioniști, iar impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei”, a anunțat ministrul Turcan.

Referitor la Ordonanța de Urgență pentru acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care se află în școala online.”Acest sprijin se acordă părinților copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți și în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă, și foarte important este că pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic național, Radioul, Televiziunea publică, telecomunicațiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului”, a precizat Raluca Turcan.

Şomajul tehnic, reglementat prin art. 53 al Codului Muncii, reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă şi este cauzată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here