Guvernul a adoptat Hotărârea pentru înfiinţarea Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS). Potrivit actului normativ adoptat, ICAS va funcționa în subordinea Academiei Române, ca instituție publică, cu personalitate juridică, și va finanțat integral din fonduri proprii. 

Institutul de Cercetări pentru Artele Spectacolului va fi primul de acest fel în România și va juca un rol esențial în dezvoltarea patrimoniului cultural și artistic al marilor festivaluri naționale cu relevanță internațională, precum Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). ICAS va colabora cu mari instituții și artiști internaționali, contribuind la o cercetare academică de lungă durată, atât teoretică cât și practică, cu o abordare pluridisciplinară și interdisciplinară.

Noul act normativ va facilita condițiile și infrastructura necesare pentru cercetarea științifică în domenii precum teatrul și artele spectacolului, educația și pedagogia teatrală, managementul cultural, diplomația culturală, leadershipul cultural și artele vizuale. Cercetarea din acest domeniu va pune accent pe dimensiunea practică.

Printre activitățile pe care ICAS le poate pune în practică, se numără cercetări privind:

  • antropologia artelor spectacolului și a artei actorului;
  • relația artelor spectacolului cu societatea
  • privind dramaturgia românească, în context internațional, prin organizarea de rezidențe de creație, în colaborare cu universități, teatre și institute de cercetare internațională;
  • dramaturgia universală.
  • teatrul de limbă română, germană, maghiară și idiș din România
  • indexarea, digitalizarea și arhivarea documentelor proprii și în colaborare cu alte structuri similare de renume internațional.

De asemenea, ICAS va desfășura sesiuni de comunicări științifice, ateliere practice și cursuri de perfecționare cu experți internaționali. Cercetarea aplicată va include studiile doctorale prin Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural și analiza spectacolelor și evenimentelor culturale din cadrul FITS, inclusiv teatru, muzică, dans, circ, spectacole de stradă, conferințe științifice și publicații de specialitate.

ICAS va fi condus de un director, numit pentru un mandat de 4 ani de președintele Academiei Române, în urma unui concurs organizat conform regulamentului specific al unităților de cercetare ale Academiei Române. Institutul va include și un Consiliu Științific și va funcționa cu un personal contractual de 22 de posturi.

Vezi aici Proiectul de Hotărâre de Guvern

Vezi aici acte relevante despre Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului

Vez aici alte articole despre Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here