În Monitorul Oficial nr. 415 din 09.07.2013 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 11 din 4 iulie 2013 – Ordonanţă privind completarea art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.
Actul normativ aduce o uşoară modificare cu privire la reglementările aplicabile societăţilor comerciale, înfiinţate de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, cunoscute ca întreprinderi debutante.
Modificarea este în avantajul societăţii comerciale în sensul că dacă o întreprindere debutantă depăşeşte numărul de nouă salariaţi, nu mai este considerată microîntreprindere, însă nici nu are obligaţia să restituie facilităţile de care a beneficiat.
art9Sursa foto: Lege5 Online

Actul normativ nu mai introduce alte modificări şi profităm de ocazie pentru a prezenta câteva aspecte relevante cu privire la facilităţile de care beneficiază o întreprindere debutantă, conform OUG nr. 6/2011 cu modificările ulterioare.

CINE POATE ÎNFIINŢA ÎNTREPRINDERI DEBUTANTE?

O întreprindere debutantă poate fi înfiinţată de persoane cu vârsta de până la 35 de ani ce nu au mai înfiinţat alte societăţi comerciale.
Calitatea de întreprindere debutantă se menţionează de la înmatricularea societăţii la Registrul Comerţului. În termen de zece zile de la constituire, întreprinderea debutantă va notifica Oficiul teritorial pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

FACILITĂŢI

Microîntreprinderea debutantă beneficiază de următoarele facilităţi:
• sunt scutite la plata asigurările sociale datorate de angajator pentru un număr de maximum patru salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată. Scutirea la asigurările sociale se calculează până la nivelul salariului mediu brut (ce depăşeşte se impozitează);
• beneficiază de ajutor de finanţate nerambursabil de până la 10.000 de euro, iar acesta poate să fie până la 50% din valoarea proiectelor de finanţare;
• dacă angajează credite şi prezintă planuri de afaceri sustenabile, poate primi garanţii din partea fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici de până la 80.000 de euro, fără însă a depăşi 80% din valoarea creditului solicitat;
• alte facilităţi provin din scutirea privind plata taxelor de înmatriculare a societăţii, precum şi scutirea la plata tarifului de publicare în Monitorul Oficial a înfiinţării societăţii.
Conform ordonanţei, întreprinderile debutante pot primi sprijin, consiliere şi instrucţiuni, cu titlu gratuit, din partea Oficiului teritorial pentru întreprinderi mici.
Întreprinderea debutantă are obligaţia să reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat.
Calitatea de întreprindere debutantă se pierde la finele celui de-al treilea an de la înfiinţarea societăţii, când cifra de afaceri anuală a depăşit suma de 500.000 de euro, sau dacă societatea nu şi-a achitat obligaţii fiscale restante în termen de 45 de zile de la scadenţă.
Actul normativ enumeră şi situaţiile în care se pierd facilităţile şi trebuie achitate la buget sumele primite, cum ar fi procedura insolvenţei sau nerespectarea obligaţiilor de plată a impozitelor la scadenţă. Pentru acestea, se vor calcula dobânzi şi penalităţi, conform Codului de procedura fiscală.
Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora. Cumpără un abonament de AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here