Aproximativ 315 milioane de lei din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocate către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale. Banii vor fi folosiţi exclusiv pentru achitarea obligaţiilor (datoriilor) către furnizorii de energie termică. Prin alocarea acestor fonduri, Guvernul doreşte să se asigure că agenţii care produc energie termică vor avea suficiente stocuri de combustibil pentru sezonul rece, evitând astfel posibile întreruperi în asigurarea căldurii pentru populaţie. 36 de localităţi vor primi aceşti bani.

 Principiul care a stat la baza alocărilor prevăzute în proiect constă în diminuarea arieratelor bugetare şi închidere pe circuit – la bugetul de stat, respectându-se următoarele criterii:
a) unităţile administrativ-teritoriale să înregistreze obligaţii la operatorii economici care furnizează energie termică populaţiei, în sistem centralizat (conform OG nr. 10/2011);
b) furnizorii de energie termică din subordinea unităţilor administrativ teritoriale să înregistreze obligaţii la: furnizorii de combustibil sau producătorii de agent termic; bugetul de stat.

La alocarea sumelor către operatorii care furnizează agent termic, unităţile administrativ-teritoriale sunt obligate să se asigure că fondurile alocate nu vor duce la supracompensare, respectiv, nu vor fi depăşite costurile pentru prestarea serviciului de interes economic general. Condiţiile de acordare sunt prevăzute în Schema de ajutor de stat acordat operatorilor economici care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie, aprobată prin Ordinul comun al ministrului administraţiei şi internelor şi ministrului finanţelor publice nr. 252/2917/2009.

Sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here