Guvernul a aprobat proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care va implica o recalculare a pensiilor a peste 4,7 milioane de beneficiari conform unei noi formule.
Noul act normativ aduce o serie de schimbări semnificative, după cum a comunicat Executivul:
- Dreptul la pensie se va acorda după un minim de 15 ani de contribuții, fără a lua în considerare perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, detenția politică sau prizonieratul;
- Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va fi egalizată treptat până în 2035, la 65 de ani;
- Femeilor li se va considera perioada de concediu pentru creșterea copilului ca perioadă contributivă, și vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la un maxim de 3 ani și 6 luni);
- Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai lungi de 25 de ani, cu următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani și +1 punct/an începând de la 36 de ani.
- Vor fi luate în considerare sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții, cum ar fi acordul global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii și prime.
- Prin intermediul unui contract voluntar de asigurare, se vor putea cumpăra maxim 6 ani de vechime.
- Pensile vor fi ajustate anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate în conformitate cu noua formulă.
Legea va reglementa umătoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată și pentru urmași.
Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare
Vezi aici Legea pensiilor
Vezi aici alte articole despre pensii