Guvernul a aprobat o lege referitoare la salariul minim european, care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Legea prevede că salariul minim european este inclus și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, conform căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unui mecanism obiectiv, bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a menționat că salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual, ținând cont de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. Proiectul de lege include, de asemenea, întărirea rolului sindicatelor și patronatelor.

Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent de tipul raportului de muncă, fie că este vorba de contracte de muncă, contracte de mandat, contracte de management, contracte de activitate sportivă sau rapoarte de serviciu.

Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, sporirea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și asigurarea unei acoperiri prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă. De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Amenzile pentru neconformitate vor fi cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat plata salariului minim brut.

Vezi aici Directiva (UE) 2041/2022

Vez aici alte articole despre salariul minim european

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here