La inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Guvernul a adoptat un act normativ, care aprobă Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția unui pod rutier de frontieră peste râul Tisa, în zona limitrofă dintre localitățile Sighetu Marmației din România și Bila Tserkva din Ucraina, semnat la Kiev la data de 18 octombrie 2023.

 Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop dezvoltarea regională prin crearea unei căi moderne de comunicație, fluidizarea traficului, îmbunătățirea siguranței și reducerea timpilor de călătorie.

În plus față de importanța sa la nivel internațional, podul peste Tisa în zona Teplița, la Sighetu Marmației, va facilita circulația pe teritoriul României prin: îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră; creșterea accesibilității în zona transfrontalieră prin dezvoltarea și gestionarea infrastructurii de frontieră din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei; integrarea proiectului într-o perspectivă transfrontalieră, inclusiv în cadrul Programului ENI România-Ucraina-Ungaria-Slovacia; colaborarea sectorială între regiunile de frontieră implicate; coordonarea eforturilor de dezvoltare pentru o creștere integrată în regiunea de frontieră din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei, sud-estul Slovaciei.

Finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa între localitățile Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă – Ucraina) și infrastructura rutieră conexe de pe teritoriul României va fi asigurată de Guvernul României.

Acordul încheiat cu Ucraina a fost semnat de cele două părți în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kiev la data de 18 octombrie 2023. După finalizarea construcției, România va deveni proprietarul podului propriu-zis, a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și al punctului de trecere a frontierei situat pe teritoriul României, iar Ucraina va deveni proprietarul infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și al punctului de trecere a frontierei situat pe teritoriul Ucrainei.

Prin acest acord, instituțiile din cele două state vecine se angajează să efectueze lucrările de întreținere și reparații pentru infrastructura aflată în proprietatea lor.

Vezi aici acte relevante despre Podul peste Tisa

Vezi aici alte articole despre Pod peste râul Tisa

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here