Guvernul a aprobat, joi, condițiile minime care trebuie asigurate în spațiile de carantinare puse la dispoziție de autoritățile locale. Potrivit documentului, se sigură masă, tacâmuri de unică folosință, servicii de curățenie, lenjerie de pat, pijamale și papuci de unică folosință, costul fiind de 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană carantinată.

”La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 17 decembrie 2020, Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, conform prevederilor Legii nr. 136 / 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Potrivit sursei citate, tot acest document aprobă lista spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administratiei publice centrale și locale. Ministerul Sănătății a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană/zi de carantinare.

”În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea. Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative. În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă, etc, prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină”, a mai transmis Ministerul.

Potrivit oficialilor, la nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) și prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers și papuci de unica folosință 2 buc/pers), protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înțeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în cameră și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here