Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 49/2022 privind desființarea SIIJ (Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție), precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, inițiat de Ministerul Justiției. Acest proiect de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Proiectul de lege aduce modificări și completări Legii nr. 49/2022 pe două direcții:

  1. Numărul de procurori desemnați prin dispozițiile art. 10 alin. (1) va fi cel minim,  pentru a asigura desfășurarea adecvată a activității de urmărire penală.
  2. Se introduce atribuția procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru urmărirea penală a magistraților, în cazul în care numărul de procurori desemnați la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație sau al parchetelor de pe lângă curțile de apel este insuficient. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va desemna acești procurori.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul este rezultatul preocupării pentru îmbunătățirea cadrului normativ și al discuțiilor cu partenerii europeni, inclusiv Comisia Europeană și comisarul pentru justiție Didier Reynders. Această modificare legislativă răspunde solicitărilor Comisiei Europene de consolidare a cadrului juridic și a capacității instituționale post-SIIJ.

În Consiliul de Management Strategic s-a convenit necesitatea îmbunătățirii Legii nr. 49/2022 pentru a depăși blocajele privind ocuparea posturilor de procurori. Din schema de 59 de posturi, doar 32 sunt ocupate, ceea ce reprezintă un deficit de aproape jumătate. Ministerul Justiției urmărește astfel creșterea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru a eficientiza activitatea.

Statisticile arată că în 2023 s-au desfășurat cercetări în 6694 de dosare privind fapte penale comise de magistrați, iar la începutul acestui an erau în lucru 3180 de cazuri.

Vezi aici Legea 49/2022

Vez aici alte articole despre desființarea SIIJ

lege6.ro
lege6.ro

După 30 de ani de experiență în dezvoltarea de soluții juridice, Indaco Systems lansează noul lege6.ro, platforma AI care învață singură în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here