Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre care conține lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora.

Proiectul completează legea Legea nr. 136/2020 care reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătății publice cu caracter temporar, în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Potrivit legii 136/2020, izolarea este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz.

Lista aprobată conține următoarele boli infectocontagioase:

 1. Poliomielita;
 2. Difteria;
 3. Rujeola;
 4. Pertussis;
 5. Febra tifoidă;
 6. Febra paratifoidă;
 7. Boala meningococică (MCSE);
 8. Tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă;
 9. Antrax pulmonar;
 10. Rabia umană;
 11. Holera;
 12. Pesta;
 13. Variola / varioloidul;
 14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal;
 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă;
 16. Febra hemoragică Lassa;
 17. Ebola;
 18. Febra hemoragică Marburg;
 19. Febra hemoragică Crimeea Congo;
 20. Febra galbenă;
 21. Nipah;
 22. SARS;
 23. MERS-CoV-2;
 24. SARS-CoV-2.
 25.  „agent patogen infecțios necunoscut / emergent”.

Proiectul mai conține și lista spitalelor spitale de boli infecțioase sau pulmonare din ţară  în care se vor trata aceste boli.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here