Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de ordonanță de urgență care modifică Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementând – printre altele – şi alocații lunare pentru asistenții personali profesionişti care au în îngrijire un adult cu handicap.

Alocația suplimentară va fi 600 de lei/lună pentru îngrijirea unui adult cu grad de handicap accentuat și 750 lei/lună pentru îngrijirea unui adult cu handicap grav. Motivația adusă de guvernanți este legată de cheltuielile celor care au grijă de persoanele cu dizabilități, cheltuieli legate de condițiile de locuit, hrană și îmbrăcăminte.

O altă modificare reglementată de actul normativ vizează direct persoanele cu dizabilități şi constă în introducerea unei legitimații în baza căreia se acordă facilitățile privind transportul interurban, participarea la evenimente culturale, sportive, artistice, etc. Până acum, persoanele cu handicap care se încadrau ca beneficiari ai acestor drepturi și facilități trebuiau să prezinte, la fiecare eveniment, certificatul de handicap. În plus, biletele de călătorie erau tipărite separat, pentru transportul cu trenul sau cu autobuzul, iar de acum încolo legitimația va fi biletul unic de transport interurban. Noua legitimație va fi eliberată de direcțiile teritoriale de asistență socială.

Prin aceeași ordonanță de urgență, Guvernul a modificat nivelul de finanțare nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, de la 90% în prezent, la 98%: “Cu alte cuvinte, ONG-urile vor fi sprijinite să se implice și mai mult, în condițiile în care s-a constatat că acestea nu accesau fonduri nerabursabile pentru că nu aveau cota de 10% necesară cofinanțării, iar banii rămâneau necheltuiți”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Nu în ultimul rând, cresc și sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Astfel, amenzile – care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative și sportive, la servicii de transport, la acces în instituții ș.a., cresc la sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, la momentul actual fiind prevăzute între 6 – 12.000 de lei.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

10 COMENTARII

  1. Personele cu handicap accentuat au dreptul sa primeasca cele 600de lei aprobate de guvern prin ordonanta de urgenta pe data de 18 iulie 2018.Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here