17 Octombrie, 2019

Grefierii și criminaliștii, pensii și drepturi la fel ca magistrații

Două inițiative legislative care privesc personalul auxiliar din justiție, grefierii și criminaliștii, vor fi dezbătute de senatori în perioada următoare, care vor decide dacă modifică, astfel, Legea nr. 567/2004.

Un proiect legislativ vizează asimilarea specialiștilor criminaliști și a tehnicienilor criminaliști în categoria personalului auxiliar din justiție, iar celălalt proiect legislativ prevede ca grefierii să beneficieze de pensii de serviciu, la fel ca magistrații.

Expunerile de motive ale celor două inițiative cuprind argumente care țin de munca personalului auxiliar din parchete, instanțe și din Institutul de Expertize Criminalistice, drepturile și obligațiile acestor persoane supunându-se acelorași rigori cu cele ale magistraților. Astfel, se prevede ca specialistul criminalist să fie asimilat grefierilor cu studii superioare, iar tehnicianul criminalist, grefierilor cu studii medii:

“Gradul de uzură psihică și fizică îi afectează, deopotrivă, pe toți grefierii, astfel încât asigurarea pensiei de serviciu pentru întreaga categorie de personal de specialitate nu reprezintă un privilegiu, ci constituie o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia această categorie de personal, ca și magistrații, trebuie să i se supună.”

Cele două proiecte legislative modifică mai multe articole din Legea nr.  567/2004, care se referă la drepturile personalului de specialitate.

„Art. 685

(1) Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică și personalul care ocupă funcții auxiliare, precum și specialiștii criminaliști și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în activitate, pot beneficia de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brrute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.”

Inițiativele legislative au fost trimise pentru avize Consiliului Legislativ și Guvernului, cu mențiunea că efortul bugetar pentru aceste modificări va trebui suportat de la bugetul de stat, deoarece s-ar afla, în situațiile menționate, doar câteva zeci de persoane.

Ai nevoie de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu