Senatorii propun ca gravidele care se prezintă periodic la doctor, pentru urmărirea sarcinii, să beneficieze de compensaţii pentru nou-născut, atunci când nasc – produse de îngrijire şi îmbrăcăminte ca stimulent material.

Concret, 40 de senatori au elaborat Legea privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale, astfel încât toate femeile însărcinate să fie monitorizate pe parcursul perioadei sarcinii. Introducerea acestei măsuri de prevenţie ar asigura tratamentul adecvat, atunci când acesta este necesar, şi va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale. 

Iniţiatorii spun că doar o gravidă din trei se prezintă la medic în perioada sarcinii, de aici şi statisticile îngrjorătoare privind numărul crescut de decese materne, mortalitate infantilă, cazuri cu malformaţii, sau prematuritate.

Studiul de impact arată că implementarea acestei măsuri va costa între 60.000 şi 180.000 ISR anual, dar efortul nu este atât de mare precum cel făcut în tratamentul cazurilor cu probleme, rezultate din cauza nemonitorizării la timp a femeilor însărcinate. „Pentru comparaţie, costurile anuale ale acestei măsuri de prevenţie sunt echivalente cu cele ale unei singure zile de tratament (1.000 euro) al tuturor prematurilor (20.000 pacienţi)”, mai spun semnatarii proiectului depus la Senat.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here