Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Potrivit proiectului de lege, femeile însărcinate și persoanele ce au copii mai mici de 5 ani vor avea prioritate atât la casieriile, ghişeele, casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale pentru categoriile de persoane amintite.

În acest sens, instituțiile publice sau angajații magazinelor vor avea obligația de a pune la vedere afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

Totodată, în spațiile de parcare de lângă clădirile instituțiilor publice sau în cele care aparțin  magazinelor, vor trebui amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii – cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două. Dispozițiile acestui articol se aplică doar dacă numărul locurilor de parcare existente este mai mare de 10.

Propunerea legislativă prevede și sancțiuni pentru cei care nu se vor conforma cu noile reguli. Pentru neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor putea aplica amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Pe de altă parte, pentru neamenajarea de locuri de parcare destinate acestor categorii de persoane, amenzile vor fi de la 2000 de lei până la 10.000 de lei. Aceeași a valoare a amenzii este valabilă și pentru șoferii care vor parca pe locurile de parcare rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Pentru încălcarea viitoarelor reguli privind locurile de parcare destinate gravidelor nu vor putea fi sancționați însă angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Vezi aici articole relevante pentru femeile însărcinate

Vezi aici cele mai noi Monitoare Oficiale gratuit

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here