Duminică, 11 decembrie, ne votăm reprezentanții în Senatul României și în Camera Deputaților. Legestart publică un ghid al alegătorului, cu toți pașii și explicațiile pentru aceste alegeri parlamentare.
Pe cine alegem? Ne alegem reprezentanții în Parlament, de pe listele celor înscriși în competiția electorală în județul de reședință, respectiv municipiul București și Diaspora, potrivit principiului reprezentării proporționale. Pe buletinul de vot vor fi listele partidelor încrise, dar și candidații independenți. Senatorii și deputați care vor fi aleși au mandate de 4 ani. Pentru cele 466 de fotolii (308 deputați și 134 de senatori) s-au înscris aproximativ 6.000 de candidați, așadar sunt cam 13 pe loc.
Când alegem? Alegerile parlamentare au loc duminică, 11 decembrie, de la 07.00 la 21.00.
Cum se va desfășura votul? Putem vota doar în localitatea de domiciliu, la secția de vot la care suntem arondați. Puteți afla adresa secției de votare de pe pagina https://www.registrulelectoral.ro/ . Dacă suntem în altă localitate, dar în același județ, putem merge să votăm la orice secție de votare. Dacă nu ne aflăm în același județ în care avem reședința, nu putem vota.
În secția de votare, un operator de la calculator vă va scana cartea de identitate pe o tabletă conectată la internet, apoi veți semna în listele electorale permanente și veți primi o ștampilă și două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților, celălalt pentru Senat. După ce puneți ștampila pe partidul sau candidatul independent pe care îl doriți, câte un vot pe fiecare buletin de vot, ieșiți din cabină, puneți buletinele în urne, predați ștampila și vă recuperați actul de identitate.
Pentru prima dată, procesul de numărare a buletinelor de vot, după închiderea urnelor, plus întocmirea proceselor verbale, vor fi filmate, pentru a se evita suspiciunile de fraudă. Nu încercați să votați de mai multe ori, chiar și tenativa de vot multiplu este pedepsită cu închisoarea, de la 3 luni la un an și jumătate.
O altă noutate, după supravegherea video a procesului electorale, este votul prin corespondență, pentru românii stabiliți în străinătate. Cei aproximativ 9.000 de români care s-au înscris la votul prin corespondență vor trimite plicul sigilat, prin poștă, în țară, cel târziu până vineri la 7.00. Românii din diaspora votează în 417 secţii, pe parcursul a aproximativ 36 de ore – din cauza fusului orar, primele secţii de votare deschizându-se sâmbătă, ora 20:00-Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele se închid luni, la 06:00-coasta de vest a Americii de Nord.
La alegeri vor fi, pentru prima dată, cele mai multe secţii organizate vreodată în diaspora, cu 111 mai multe decât la alegerile parlamentare din anul 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014. Pentru cei care nu au votat prin corespondență și vor să voteze în țara în care se află, MAE a pus la dispoziţie o hartă interactivă pe site-ul instituției, pentru a identifica cea mai apropiată secţie de votare de reşedinţă sau domiciliul din străinătate.
Cum votez dacă nu mă pot deplasa? Dacă sunteţi bolnav sau nu vă puteţi duce până la secția de votare, puteți trimite printr-un vecin sau cineva arondat la aceeași secție o cerere către președintele comisiei, la care atașaţi adeverința medicală sau un act care să dovedească imposibilitatea deplasării. Președintele biroului secției de votare va aproba cererea și va trimite acasă o echipă formată din 2 membri ai biroului secției de votare, un jandarm sau un agent de poliție, care vor înmâna ștampila și buletinele de vot, pe care le veţi pune în urna specială.
La ora 21, președintele biroului secției de votare închide urnele, dar persoanele care se află în sala în care se votează, își pot exercita dreptul la vot și după ora 21.00.