Ordinul nr. 2261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate este în vigoare de la 24 august 2022.
Potrivit Ghidului, scopul Programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin casarea autovehiculelor uzate. Obiectul Programului constă în finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu acordată pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, în schimbul predării spre casare a acestuia. Indicatorul de performanţă şi eficienţă a Programului îl reprezintă numărul de autovehicule uzate casate.
AFM poate acorda solicitanţilor suma de 1.500 de lei, cu titlu de finanţare, pentru un autovehicul uzat care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 10. Suma prevăzută se acordă solicitantului:
a) după încheierea contractului de finanţare cu AFM;
b) după virarea/plata, din surse proprii, a unui stimulent pentru casare în cuantum de 3.000 de lei către proprietarul autovehiculului uzat inclus în cererea de finanţare aprobată;
c) după casarea şi radierea din circulaţie şi din evidenţa fiscală a UAT a autovehiculului uzat, care trebuie realizate ulterior lansării sesiunii de înscriere.
Finanţarea se acordă numai pentru autovehiculul uzat care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, aflat în proprietatea unei persoane fizice care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 9 şi care:
a) se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 4 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare;
b) se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat cu care participă în Program şi să îl radieze din circulaţie;
c) are domiciliul/reşedinţa pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanţare.
În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obţine finanţare pentru cel mult:
a) 100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≤ 1.000 de locuitori;
b) 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001 şi 5.000 de locuitori;
c) 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
d) 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
e) 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
f) 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.
În vederea aprobării cererii de finanţare, în cadrul sesiunii de înscriere, solicitantul depune următoarele documente:
a) cererea de finanţare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;
b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanţare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;
d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar "21.43.02.20 - alte subvenţii primite de la administraţia centrală pentru finanţarea unor activităţi".
Instrucţiunile cuprinzând modul de înscriere a solicitanţilor în Program şi procesul de depunere a cererilor de finanţare, precum şi alte informaţii relevante se elaborează şi se aprobă la nivelul AFM, se aprobă prin dispoziţia preşedintelui şi se aduc la cunoştinţa persoanelor interesate prin publicarea pe pagina de internet a AFM.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.