Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ de completare a legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor, pentru completarea, la articolul referitor la dezastreel naturale, cu fenomenele extreme de furtună.

Inițiatorii susțin că în urma ultimelor furtuni, mai ales cea din județul Timiș din luna septembrie, când un astfel de fenomen extrem s-a soldat nu numai cu pagube materiale importante, ci și cu pierderi de vieți omenești, trebuie schimbată legea.

Conform actualelor norme (Legea nr. 260/2008), toți propritarii de locuințe din România sunt obligați să dețină asigurare pentru locuințe, împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Statisticile PAID (Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale) arată că la finele lunii august 2017, doar 18,5% dintre locuințele românilor sunt asigurate.

În plus, nici cei care au asigurare nu vor putea să-și recupereze pagubele, deoarece normele legale nu includ furtuna printre calamitățile în urma cărora se pot cere despăgubiri.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor

Art. 2
  • b) dezastru natural – cutremure de pământ, furtuni, alunecări de teren și inundații, ca fenimene naturale.
Inițiativa legislativă a fost depusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here