Mai mulți parlamentari au depus la Senat o inițiativă care abrogă articolul referitor la suspendarea raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici, în cazul în care aceștia sunt trimiși în judecată. Inițiatorii consideră că funcționarii publici sunt discriminați, din moment ce în Legea nr. 188/1999 se prevede ca la trimiterea în judecată, aceștia să poată fi demiși, iar în alte acte normative, cărora li se supun alte categorii de personal, sunt prevederi diferite:

  • Codul Muncii prevede ca suspendarea de drept a raportului de serviciu să se facă în cazul arestării preventive, dar nu la trimiterea în judecată;
  • Statutul aleșilor locali prevede suspendarea mandatului în cazul în care alesul nu respectă declarația privind interesele personale în termenele prevăzute de lege;
  • Legea administrației publice locale stabileşte că mandatul de consilier local se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat, dar nu la trimiterea sa în judecată.

“De aceea susținem că toți cetățenii care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții publice, indiferent dacă au calitatea de funcționar public, înalt funcționar public, personal contractual, ori ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în fața legii și a autorităților publice”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul modifică un singur articol din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, în sensul că până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să stabilească vinovăția funcționarului, nu se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu.

Articol unic

„Art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată în Monitorul Oficial al Româniai, Partea I nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.”

Proiectul a fost pus în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgență, dar nu are încă avizele de la Guvern și Consiliul Legislativ, pentru a intra în plenul primei camere sesizate.

Ai nevoie de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here