Cerința de vechime în funcții de execuție pentru angajații de la stat ar putea fi abrogată, dacă va fi aprobată propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, pusă în dezbatere publică la Senat. Cea mai mare perioadă cerută în acest moment, conform legii, este de 9 ani vechime, pentru gradele superioare de funcționari, care au și cele mai mari salarii dintre angajații pe funcții de execuție.

Următoarele praguri, conform prevederilor actuale, sunt de 5 ani vechime, 1 an vechime și 6 luni vechime în muncă.

Propunerea vine în sprijinul absolvenților de facultate, în primul rând, cărora li se cerea vechime de 6 luni sau 1 an, pentru înscrierea la concurs pentru o funcție publică. De asemenea, angajații din privat vor putea accede mai ușor acum la funcțiile de la stat, dacă aceste praguri de vechime vor fi eliminate:

“Deși suntem de acord că vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice contribuie la consolidarea și avansarea pregătirii profesionale a viitorului funcționar, calificându-l astfel cu atât mai mult pentru ocuparea unei funcții publice, suntem totuși de opinie că actualele cerințe referitoare la vechime sunt excesive și creează o piedică nejustificată la accesul la funcțiile publice”, argumentează inițiatorii legii, mai mult de 30 de parlamentari de la PNL.

Ei mai consideră că un concurs poate impune toate condițiile necesare pentru ocuparea unei funcții publice. Singurele locuri în care se va mai cere vechimea în studiile necesare exercitării funcției vor fi funcțiile de conducere.

Art. 57. Alin. (5) se abrogă. Alin. (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare participării la concursul de recrutare organizat pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere se stabilesc astfel:

a) 1 an  pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere de șef de birou, șef serviciu și secretar al comunei, precum și funcțiile assimilate acestora:

b) 2 ani pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere altele decât cele prevăzute la lit. a)”

În actuala legislație, pragurile sunt de 5 ani vechime pentru o funcție de conducere de tipul celor de la pct. a) și 2 ani vechimea cerută pentru cele de la punctul b).

Propunerea legislativă așteaptă avizele guvernului și consiliului Legislativ pentru a intra în dezbatere publică la Senat. Pentru a se modifica legea însă, proiectul trebuie votat în Camera Deputaților, unde va fi trimis după votul din Senat.

Ai nevoie de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here