Parlamentarii vor lua în discuție mărirea cu 30% a salariilor funcționarilor publici, conform unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015. Inițiativa este argumentată de faptul că la discuțiile cu sindicaliștii din ultimele 6 luni, nu s-a luat în discuție domeniul autorității publice, ci doar Sănătatea, Educația sau alte ramuri de bugetari.

“Recent, la acest nivel a fost înregistrată și o grevă generală în mai toate primăriile și consiliile județene din țară. Spre disperarea celor care au avut treabă pe la ghișee, peste 30.000 de funcționari publici au încetat lucrul. Până la urmă, cel care va avea de suferit, în absența unor astfel de reglementări va fi tot cetățeanul, aflat de o parte sau de alta a peretului ghișeului.”

Mai mult, inițiatorii spun că o altă ordonanță de urgență, OUG nr. 20/2016, nu a ajutat deloc acest domeniu al administrației, deși chiar vicepremierul a recunoscut că deficitul de peste 20% de funcționari publici se datorează și plecărilor din sistem, din cauza salariilor scăzute.

Lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare – după art. 3 indice 6 se introduce un articol nou, 37, cu următorul cuprins:

„Art. 37

(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) începând cu luna decembrie 2016, salariile de bază ale personalului prevăzut la cap. I secțiunea I și cap. II secțiunea I din anexa nr. 1 – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație” din Legea-cadru nr. 284/2010, care ocupă funcții publice de natura celor teritoriale sau locale, astfel cum sunt definite de această lege, se majorează cu 30%, celelalte prevederi rămânând valabile.”

Proiectul prevede ca în situațiile în care începând cu luna decembrie 2016, când este termenul de  debut al  acestei majorări, salariile mai mici ca cele de dinainte de majorare să rămână la nivelul lunii noiembrie 2016.

De asemenea, pentru funcționarii încadrați sau numiți pe aceeași funcție în sistem, inițiativa prevede ca salarizarea să fie unică pentru funcțiile similare, în cazurile în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

În plus, proiectul modifică și alineatul (3) al articolului 10, care se referă la tichetele de masă, astfel că funcționarii publici ar urma să primească aceste bonuri, deși ceilalți bugetari nu le-au mai primit pentru anul în curs.

În vara acestui an, Guvernul a mărit salariile a aproximativ 650.000 de bugetari din învățământ, sistemul de sănătate și de apărare, dar și din mai multe ministere, cu aproximativ 10%, în două tranșe, – prima a început în lun august, iar următoarea va fi abia în 2017.

Proiectul inițiat acum în Parlament are avizul Consiliului Legislativ și urmează să fie dezbătut la Senat, dar ca sa fie adoptat, trebuie votat ulterior în Camera Deputaților.

Ai nevoie de OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here