Patruzeci de parlamentari din opoziție au inițiat un proiect legislativ care prevede ca toate funcțiile de conducere din unitățile de învățământ să fie incompatibile cu cele ale partidelor politice, cu alte cuvinte, directorii de școli să nu mai fie numiți politic. Inițiatorii susțin că învțământul a suferit, în ultimii ani, de pe urma intereselor politice, fapt care a scăzut calitatea și competența actului managerial educațional:

“Mai mult, s-a încercat de nenumărate ori construirea unui sistem clientelar între administrația publică și unitățile de învățământ, fiind foarte multe școli care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce altele rămân neglijate, această discrimnare generalizată funcționând pe baza unui mecanism politic”, mai argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul legislativ prevede că funcțiile de conducere din toate unitățile de învățământ nu trebuie să fie ocupate pe criterii politice.

Legea nr. 1/2011 a educației naționale. La art. 256 se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Funcțiile prevăzute la art. 256 sunt incompatibile cu deținerea unei funcți de conducere alese sau numite în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului.”

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaților, până la data de 8 februarie 2018. Indiferent de votul de aici, el va fi trimis Senatului, care este camera decizională. 

Ai nevoie de Legea educației naționale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here