Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care completează articolul 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Această lege stabilește că fugarii sunt responsabili pentru costurile aducerii lor în țară.

Legea promulgată are scopul de a întări cadrul legislativ referitor la cooperarea judiciară internațională în materie penală. Inițiativa își propune să limiteze fenomenul „fugarilor” și să descurajeze acest comportament infracțional.

Astfel, cheltuielile legate de preluarea persoanelor care evită urmărirea penală sau judecata vor fi incluse în costurile judiciare. În plus, pentru costurile asociate preluării persoanelor urmărite care evită executarea pedepsei, autoritățile române vor avea dreptul de a recupera aceste cheltuieli printr-un proces civil.

Actul normativ inițiat de Ministerul Justiției reglementează modul de stabilire a cheltuielilor judiciare pentru fugarii care evită urmărirea penală sau judecata, precum și modalitatea de recuperare a costurilor aducerii lor în România.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pe 14 mai, în calitate de for decizional. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat atunci că acest proiect de lege este „de bun simț”. Ea a subliniat că „dacă ai fugit de justiția din țară, când te întorci, plătești costurile aducerii tale, nu statul român”. De asemenea, a reamintit că în 2023 statul român a cheltuit aproape 10 milioane de lei pentru a aduce fugarii înapoi în țară.

Vezi aici Legea 173/2024

Vezi aici Legea nr. 302/2004

Vez aici alte articole despre fabrici de fugari

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here