Senatul a aprobat proiectul de lege care-i obligă pe fugarii condamnați să suporte cheltuielile prinderii și aducerii lor în România. Ministrul justiției a menționat pe o platformă socială că a fost un votul a fost unanim și amintește că, subliniind că în anul precedent statul a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea a 803 de persoane înapoi în România, care fugeau de la executarea pedepselor cu închisoarea.
De la începutul acestui an, peste 230 de fugari au fost aduși înapoi în țară. Conform proiectului legislativ, sunt vizate persoanele care se sustrag de la urmărire penală sau de la judecată. În aceste cazuri, costurile pentru aducerea lor în țară devin cheltuieli judiciare și sunt suportate de inculpat prin hotărâre definitivă, în caz de condamnare.
Proiectul de lege se concentrează exclusiv pe persoanele urmărite internațional și îmbunătățește cadrul legal existent în domeniul cooperării judiciare internațional.
Există două scenarii prevăzute de lege:
- Fugarii care se sustrag de la urmărirea penală sau de la judecată – în această situație, costurile implicate pentru statul român vor fi luate în considerare la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanța de executare, conform Codului de procedură penală. Aceste costuri devin cheltuieli judiciare și sunt suportate de inculpat prin hotărâre definitivă de condamnare;
- Fugarii care au o condamnare definitivă și se sustrag de la executarea pedepsei, fugind din țară – în acest caz, costurile pentru aducerea înapoi a condamnatului vor fi recuperate printr-o acțiune separată în instanță civilă, iar entitatea care a suportat cheltuielile va fi ministerul responsabil. Printre costurile incluse în această situație se numără: costul biletelor de avion, cazarea escortei și cheltuielile de transport, precum și cazarea la sediul autorității judiciare străine și cheltuielile generate de aeroport.
Vezi aici legislația relevantă cu privire la sustragerea fugarilor
Vezi aici alte articole despre fugari condamnati