Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat într-un briefing de presă că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Afacerilor Interne a emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor constata pagubele produse de secetă.

Ministrul a declarat că ” de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de secetă. Deşi exista un ordin şi există Ordinul 459 din 2019, care se referă la seceta hidrologică, şi există Hotărârea de Guvern 557/2016 conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi extreme, având ca efect seceta pedologică, acest ordin nu a fost emis”

Conform declaraţiilor, echipele care se vor constitui la nivel judeţean, cât şi la nivel local, comitetele judeţene, respectiv locale, pentru situaţi de urgenţă vor avea o bază legală ca să constate pagubele produse datorită secetei.

Ministrul a precizat că în multe judeţe aceste echipe au început să constate pagubele chiar dacă acest ultim ordin nu era încă emis, pentru că le-a dat dispoziţie în acest sens încă de la începutul crizei, la solicitarea fermierilor.

„În momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua care este valoarea acestor pagube şi toţi fermierii care sunt afectaţi vor fi despăgubiţi. Sigur că acolo unde există posibilitatea de irigaţii noi am făcut apel încă de la începutul anului către organizaţiile de udători să semneze contract cu ANIF-ul, în aşa fel încât apa să ajungă la fermierii respectivi. Sunt semnate până acum 766 de contracte pe o suprafaţă irigabilă de 830.000 de hectare. Suprafaţa irigabilă care este acum la dipoziţia fermierilor este undeva la 1.061.000. Deci, ar mai fi aproape 200.000 de hectare pentru care nu avem cereri pentru furnizarea de apă”, a  anunţat Oros.

Briefing de presăTemele prezentate cu aceasta ocazie vizeaza suspendarea exporturilor de cereale si masurile privind compensarea pagubelor cauzate de seceta.

Publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe Miercuri, 15 aprilie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here