23 August, 2019

Formularul 700, utilizat de toţi contribuabilii pentru declararea online a mențiunilor privind vectorul fiscal

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea Formularului 700 ce va fi utilizat de către toate categoriile de contribuabili pentru declararea, exclusiv prin intermediul Internetului, a înregistrărilor sau mențiunilor privind vectorul fiscal, cu excepția solicitării de înregistrare în scopuri de TVA.

Potrivit comunicatului de presă publicat de ANAF, scopul “Declarației de înregistrare/modificare a categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal”, este de a eficientiza administrarea fiscală şi de a reduce eforturilor de conformare a contribuabililor.

Potrivit art. 88 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, modificările ulterioare ale datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoştinţă organului fiscal central, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni.

În prezent, conform prevederilor art. 86 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, declarația de înregistrare fiscală este însoțită de acte doveditoare ale informațiilor cuprinse în aceasta.

Prin formularul 700, contribuabilii vor avea posibilitatea de modificare online a categoriilor de obligații fiscale declarative, care, potrivit legii, sunt înscrise în vectorul fiscal, cu excepția solicitării de înregistrare în scopuri de TVA. ANAF a precizat că pentru înregistrarea/modificarea obligațiilor declarative care formează vectorul fiscal nu se depun, odată cu declarația de mențiuni, documente justificative.

Format şi depunere

Formularul 700 se completează şi se depune ori de câte ori contribuabilii/plătitorii solicită, ulterior inregistrării fiscale, înregistrarea în vectorul fiscal a unor noi categorii de obligații fiscale sau modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise inițial în vectorul fiscal.

Declaraţia se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Sistemului Electronic Naţional, la termenele stabilite de legislaţia în vigoare.

Declaraţia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro iar semnarea se realizează prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare.

Formatul declaraţiei, în fază de proiect, poate fi consultat aici.

Anexa_nr1_Formularul_700_13072017-page-001

Ai nevoie de Codul de procedură fiscală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    Iuliana
    ianuarie 6 2018

    Buna ziua. Spuneti-mi va rog unde pot gasi formularul declaratiei 700 editabil si apoi sa pot semna digital in vederea trimiterii electronice. Formatul de pe site-ul ANAF si chiar proiectul dvs, nu poate fi semnat cu semnatura digitala. ultumesc mult. iuliana

Scrie un comentariu