20 Februarie, 2018

Formularul 394 – ce modificări au fost făcute recent la instrucţiunile de completare?

În Monitorul Oficial nr. 582/2013 a fost publicat OpANAF nr. 2986/2013 pentru modificarea pct. 1 din anexa nr. 2 la OpANAF nr. 3596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

Ordinul modifică instrucţiunile de completare a declaraţiei informative 394 privind achiziţiile şi livrările pe teritoriul naţional.

Ca noutate, actul normativ stabileşte că în declaraţia informativă nu se înscriu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate. Scutirea la declarare se va aplica numai până la data de 31 decembrie 2014. Nici facturile emise prin autofacturare nu se vor raporta în declaraţie.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a pct. 1 lit. a) şi b), iar în dreapta forma nouă.
(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5 Online. Alege un abonament de AICI!)

3596modSursa foto: Lege5 Online

În ordin se mai precizează că în declaraţia informativă 394 se declară următoarele operaţiuni efectuate între persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România:

• facturile emise, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul de TVA la încasare;
• facturile emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „taxare inversă” sau „TVA la încasare”.

Notă: OpANAF nr. 2986/2013 poate fi consultat integral pe Lege5.ro – noul serviciu de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu