Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora să beneficieze de o compensație în cotă forfetară pentru taxa aferentă achizițiilor. Totodată persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectuează achiziții de la agricultori pot deduce această compensație.  

Cota standard de TVA este de 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, potrivit art. 291 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Cota standard de TVA se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile nescutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

În contextul acestor schimbari legislative, ANAF propune un nou model (vezi aici) de decont de TVA (formular 300). Decontul de taxă pe valoarea adăugată propus se utilizează începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017.

Agenţia Naţională de Administrare fiscală a ţinut să precizeze şi faptul că, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care efectuează în perioada de raportare numai operațiuni în interiorul țării, pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea căsuței corespunzătoare din programul de asistență pus la dispoziție pe pagina de internet a instituţiei.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here