Comisia Europeană a adoptat marţi, 28 februarie, formula finală a schemei de ajutor pentru persoanele nevoiaşe. Astfel, în 2012, aproape 19 milioane de persoane defavorizate din 20 de state membre vor beneficia de ajutoare constând în produse alimentare cu o valoare totală de 500 de milioane de euro.

Decizia Comisiei vine după ce în aprilie 2011, în urma unei hotărâri judecătoreşti, s-a stabilit că produsele alimentare destinate persoanelor nevoiaşe nu pot fi alocate decât din stocurile publice de intervenţie, valoarea totală a ajutoarelor fiind astfel limitată la numai 113 milioane de euro. În decembrie 2011, miniştrii agriculturii din statele membre au ajuns la un acord cu privire la noi norme care vor permite alocarea de fonduri pentru achiziţionarea de produse alimentare de pe piaţa liberă, în absenţa stocurilor de intervenţie.

În sesiunea plenară din februarie, Parlamentul European a aprobat poziţia Consiliului pentru a permite intrarea în vigoare a noului regulament cu privire la distribuirea de produse alimentare către persoanele cele mai defavorizate din UE. Principalele dispoziţii ale programului revizuit de ajutorare a nevoiaşilor sunt:

– Programul rămâne în continuare finanţat integral din bugetul UE, cu un plafon de 500 de milioane de euro pe an bugetar;

– sistemul actual se va încheia după o perioadă de retragere treptată până la finalizarea planului anual pentru 2013;

– achiziţiile de pe piaţă devin o sursă de aprovizionare obişnuită pentru a completa stocurile de intervenţie, acordându-se prioritate utilizării stocurilor de intervenţie adecvate, dacă ele sunt disponibile;

– statele membre aleg produsele alimentare pe baza unor criterii obiective, inclusiv valorile nutritive şi adecvarea pentru distribuţie;

statele membre pot să aleagă de preferinţă produse originare din Uniune;

– costurile de depozitare suportate de organizaţiile caritabile sunt eligibile pentru rambursare

– Programul este aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2012.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Comisia a colaborat cu statele membre şi diverse organizaţii caritabile pentru a se asigura că alimentele vor deveni disponibile imediat dupa adoptarea noului regulament.

La finalul şedintei de marţi a CE, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat:

“Sunt încântat că am reuşit, în cele din urmă, să adoptăm măsuri care să preia întregul buget disponibil pentru 2012 destinat programului de ajutorare a nevoiaşilor. În contextul crizei economice, acest program a devenit mai important decât oricând şi sunt de părere că alocarea în acest scop a 500 de milioane de euro din fondurile UE reprezintă un semnal important de solidaritate în aceste momente dificile”.

Sursa: fonduri-structurale.ro / Comisia Europeană

2 COMENTARII

  1. …este foarte bine ca s-a reusit acest lucru!
    Dar cum as se pune in practica si mai ales cum pot afla toate informatiile in legatura cu aceasta!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here