Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării au obligaţia de a plăti la Fondul pentru mediu o contribuţie de 2 lei/kg de anvelopă introdusă pe piaţa naţională.

Reglementarea este dată prin Metodologia de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu aprobată prin Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 578/2006 care, de dată recentă a fost modificat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1032/2011, publicat în  Monitorul oficial nr. 196 din 22 martie a.c.

Contribuţia se aplică în temeiul art. 9 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi se plăteşte anual numai în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de gestionare a anvelopelor uzate. Plata se face pentru diferenţa dintre cantităţile aferente obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile realizate efectiv.

Obligaţiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate se pot realiza de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, prevăzuţi la art. 6 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate. Gestionarea anvelopelor uzate se poate face individual sau prin transferarea responsabilităţii către un operator economic.

■ Obligaţiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate se realizează în mod individual, potrivit H.G. nr.17072004, prin:

– colectarea anvelopelor uzate, în limita cantităţilor introduse de operatorii economici pe piaţa naţională în anul precedent, şi reutilizarea, refolosirea ca atare, reşaparea, reciclarea şi/sau valorificarea termoenergetică a întregii cantităţi de anvelope uzate colectate;

– încredinţarea de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării a anvelopelor uzate preluate/colectate de pe piaţă, în baza unui contract, unei persoane juridice care le reutilizează, le refoloseşte ca atare, le reşapează, le reciclează şi/sau le valorifică termoenergetic, după caz.

● Raportări contabile şi extracontabile. Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, care au optat pentru realizarea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate, în mod individual, trebuie să dovedească realizarea acestora prin documente justificative contabile şi extracontabile, din care să rezulte:

– situaţia privind cantităţile de anvelope uzate preluate/colectate de pe piaţă;

– situaţia privind gestionarea anvelopelor uzate, inclusiv prin predarea anvelopelor uzate, în baza unui contract încheiat în scopul îndeplinirii obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate;

– situaţia prin care să se evidenţieze distinct cantităţile de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, reşapate, reciclate şi/sau valorificate termoenergetic, dintre cele preluate de la operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, precum şi metoda utilizată.

Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării sunt obligaţi să menţioneze în documentele contabile şi extracontabile privind încredinţarea anvelopelor uzate dacă încredinţarea spre reutilizare, refolosire ca atare, reşapare, reciclare şi/sau valorificare termoenergetică a acestora se face în scopul îndeplinirii obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate.

● Obligaţii de declarare şi de plată. Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, care au optat pentru realizarea în mod individual a obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate, sunt obligaţi:

– să stabilească lunar cantităţile de anvelope introduse pe piaţa naţională în anul precedent;

– să stabilească lunar cantităţile de anvelope preluate/colectate de pe piaţa naţională şi încredinţate către persoanele juridice care le reutilizează, le refolosesc ca atare, le reşapează, le reciclează şi/sau le valorifică termoenergetic, după caz;

– să declare lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, cantităţile de anvelope introduse pe piaţa naţională şi cantităţile de anvelope uzate gestionate;

– să declare şi să plătească anual, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor celui în care s-a desfăşurat activitatea, suma datorată pentru neîndeplinirea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate introduse pe piaţa naţională.

Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, care au optat pentru realizarea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate prin transferarea responsabilităţii către un operator economic autorizat, sunt obligaţi:

– să stabilească lunar cantităţile de anvelope introduse pe piaţa naţională în anul precedent;

– să obţină lunar de la operatorul economic căruia i-au transferat responsabilitatea pentru realizarea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate situaţia cantităţilor de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, reşapate, reciclate şi/sau valorificate termoenergetic, în numele acestuia, precum şi metoda utilizată;

– să declare lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, cantităţile de anvelope introduse pe piaţa naţională şi cantităţile de anvelope uzate gestionate;

– să declare şi să plătească anual, până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor celui în care s-a desfăşurat activitatea, suma datorată pentru neîndeplinirea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate.

● Operatorii economici din această categorie sunt obligaţi să raporteze operatorului economic autorizat pentru preluarea responsabilităţii numai cantităţile de anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării, introduse pe piaţă după data semnării contractului.

● La data semnării contractului de transferare a responsabilităţii privind realizarea obligaţiilor anuale de gestionare a anvelopelor uzate, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării nu trebuie să înregistreze obligaţii restante la Fondul pentru mediu în ceea ce priveşte taxa pentru anvelope.

Evidenţa gestiunii anvelopelor uzate se face cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 170/2004, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2008, ale Hotărârii Guvernului nr. 856/2002, cu completările ulterioare, precum şi a prevederilor contabile prevăzute în Legea nr. 82/1991, republicată, şi în Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Cantitatea de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, reşapate, reciclate şi/sau valorificate termoenergetic peste obligaţiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate nu poate compensa obligaţiile aferente altor ani.

Calculul taxei la Fondul pentru mediu. Contribuţia pentru introducerea pe piaţa naţională a anvelopelor noi şi/sau uzate destinate reutilizării se determină ca fiind produsul dintre obligaţiile anuale de gestionare a anvelopelor uzate, raportate la cantitatea totală de anvelope introdusă pe piaţa naţională în anul precedent, diminuată cu cantitatea de anvelope uzate reutilizate, refolosite ca atare, reşapate, reciclate şi/sau valorificate termoenergetic şi contribuţia stabilită la art. 9 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 2 lei/kg.

Pentru calculul taxei la Fondul pentru mediu se aplică următoarea formulă:

Taxa = [(Q x Ob) - Qrealizat] x 2,
 

unde:

Q – cantitatea de anvelope noi şi/sau uzate destinate reutilizării introdusă pe piaţa naţională în anul precedent;

Ob – obligaţia anuală de gestionare a anvelopelor conform Hotărârii Guvernului nr. 170/2004;

Qrealizat – cantitatea de anvelope gestionate în anul de raportare.

Programul informatic de asistenţă privind completarea formularului „Declaraţie privind obligaţiile la Fondul pentru mediu”, elaborat şi pus la dispoziţia contribuabililor în mod gratuit de Administraţia Fondului pentru Mediu, are inclus modulul pentru calculul contribuţiei. Programul informatic de asistenţă poate fi descărcat de pe serverul de web al Administraţiei Fondului pentru Mediu, la adresa http://www.afm.ro.

2 COMENTARII

  1. O societate X comercializeaza anvelope resapate si semiuzate pe care le achizitioneaza din tara si strainatate adica Austria. Cum se calculeaza fondul de mediu si la care achizitii din tara sau strainatate? Precizam ca pe facturile de intrare sunt specificate bucati nu kg.
    Concret: Am cumparat din Austria 602 buc anvelope noi si semiuzate.Am vandut catre personae juridice 172 buc si am predate 168 buc +3500kg spre reciclare .Cum calculez taxa de mediu?

  2. Buna ziua
    vreau sa imi construiesc un zid din cauciucuri pentru a sustine un mal de pamant.. intrebarea mea este: exista vreo reglementare care sa nu imi permita reciclarea prin folosirea in asemenea mod a anvelopelor uzate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here