Ordinul MFP nr. 945/2015 privind stabilirea fondului de premiere pentru extragerile lunare ale Loteriei bonurilor fiscale aferente lunilor august-decembrie 2015, publicat la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, nu aduce modificări spectaculoase privind desfășurarea loteriei.

Prin acest act normativ, se aprobă bugetul lunar al fiecărei extrageri a loteriei bonurilor fiscale, aferentă lunilor august – decembrie 2015.

Bugetul fiecărei extrageri este de 1.000.000 lei. Conform reglementărilor deja aprobate, extragerile vor avea loc în fiecare lună.

Noutatea față de reglementările anterioare constă în aprobarea anticipată a bugetului loteriei, față de procedura existentă, când se aproba printr-un ordin bugetul unei singure luni.

Profităm de această ocazie să reamintim modul în care se desfășoară loteria bonurilor fiscale și stabilirea căștigătorilor.

Pot participa la această loterie, bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerile se realizează în prima duminică de după data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară.

Loteria bonurilor fiscale poate fi organizată și ocazional, cu ocazia sărbătorilor legale, în situația în care în două luni consecutive nu există căștigători sau în alte situații stabilite prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice.

Extragerile bonurilor fiscale câștigătoare se organizează de Compania Națională Loteria Română și sunt publice. Extragerile se efectuează sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, unui reprezentant al ANAF și a unui reprezentant al Loteriei Române.

Rezultatul extragerii se consemnează într-un proces verbal, ce se va afișa în termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile.

Revendicarea premiilor de către persoanele ale căror bonuri fiscale au fost declarate câștigătoare se face în termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sancțiunea decăderii în cazul depășirii acestui termen.

Pentru persoanele fizice, sumele câștigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal. Acest lucru înseamnă că dacă valoarea câștigului depășește suma de 600 lei la o extragere, pentru valoarea superioară acestui plafon se aplică un impozit prin stopaj la sursă în procent de 16%.

Dacă acest venit din premii este singurul venit realizat de persoana fizică căștigătoare la loterie, suma este supusă contribuției la asigurările sociale de sănătate, ce va fi plătită de contribuabil în anul următor în baza deciziei de impunere.

Plata premiilor se face de către Ministerul Finanțelor Publice în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

Notă: Vă reamintim că la ultima extragere lunară, organizată în urmă cu două zile, au fost declarate câştigătoare bonurile fiscale emise în data de 23 iulie cu o valoare de 364 de lei.

Ai nevoie de Ordonanţa nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here